Meclis Genel Kurulu, yasama gündemiyle dün saat 10.45’de Hasan Bozer başkanlığında toplandı. Genel Kurul’un dünkü özel gündeminde Cumhurbaşkanı’nca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen Dışişleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) ile Elektronik İmza (Değişiklik) yasaları bulunuyordu.
Meclis ilk olarak Cumhurbaşkanı’nca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen Dışişleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Değişiklik Yasası’nı görüştü.
Görüşmeler sırasında işten durdurmalar ve son olarak Dipkarpaz’daki 6 kişinin işten atılması Meclis’te tartışma yarattı.
Dipkarpaz’daki 6 kişinin, doğu kökenli olduklar gerekçesiyle işten durdurulduğu haberi Meclisi karıştırdı...
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı’nın, Dipkarpaz’daki 6 kişinin, partizanlık nedeniyle değil, doğu kökenli olduklar gerekçesiyle işten durdurulduğunu söylemesi Meclisi karıştırdı...
Çakıcı, dün Meclis’te yaptığı konuşmada, Dipkarpaz’daki 6 kişinin partilerinden dolayı değil, doğu kökenli oldukları için durdurulduğunu belirterek, “Bu ırkçılıktır. Doğum yeri ne olursa olsun, herkes bu devletin vatandaşıdır. Türkiye’de tedavi edilmeye çalışılan hastalıkları buraya taşımayın” dedi
SOYER
Meclis’te ilk sözü CTP Genel Başkanı Soyer aldı. Soyer, dış politikadaki başarısızlığın iç politikada çıkmazlar yarattığını anlatarak, dış politikada özellikle 2004 referandumuyla yakalanan başarının içte açılımlar getirdiğini söyledi. Soyer, ülkede 16 yaşında yumurtası alınan bir genç kızın hapisteyken, yumurtayı alan doktorun bir hukuk oyunuyla dışarıda olduğunu anlatarak, böyle bir ortamda bu tür bir yasanın tartışılıyor olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Soyer, işlenen bir suçla ilgili olarak aylardır beklenen adli tıp raporunun gelmemesi nedeniyle zanlının serbest kalmasının kabul edilemez olduğunu, bunun siyasi iktidarın partizanlığını açıkça ortaya koyduğunu savundu.
Soyer, “işten durdurmaların başarı getirmeyeceği, bu uygulamanın insanlar arasında yarattığı öfkenin kendileri tarafından bile kontrol edilemeyeceği” görüşünü dile getirerek, “Dipkarpaz gibi bir bölgede insanların işine son verilerek sırf partili oldukları için başka insanları onların yerine alınacağını söylemenin savunulacak bir yanı olmadığını” kaydetti.
ADEM
CTP Mağusa Milletvekili Sonay Adem, “insanları işten atarak ayrımcılık yapan UBP ile aynı çatı altında bulunmaktan utanç duyduğunu” söyledi. Adem, işten durdurulma yazısı verildikten sonra hastaneye kaldırılan nişanlı bir gencin fotoğrafını göstererek, kimsenin böyle bir muameleyi hak etmediğini kaydetti.
AVCI
ÖRP Milletvekili Turgay Avcı da konuşmasında, Dışişleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’nda öngörülen düzenlemelere değindi. Dışişleri’ne sınavla girenlerle, nakille giren personel arasında adaletsiz bir uygulama bulunduğunu kaydeden Avcı, buna dönük eleştirilerin dikkate alınmadığını söyledi.
ÇAKICI
Mehmet Çakıcı, Dipkarpaz’da işten atılanlarla ilgili tartışmalara da değinerek, yapılanları sadece partizanlık olarak değerlendirmenin yanlış olacağını söyledi. Bu insanların partilerinden dolayı değil de Doğu kökenli olduğu için atıldığını belirten Çakıcı, bunları söylediği için kendisini ırkçı olmakla suçlayanlara da seslenerek, “esas ırkçı sizsiniz” dedi.
Çakıcı, “Doğum yeri ne olursa olsun, herkes bu devletin vatandaşıdır. Yapılacak en büyük hata, insanları doğduğu yere göre ayırmaktır. Türkiye’de tedavi edilmeye çalışılan hastalıkları buraya taşımaya gerek yok” şeklinde konuştu.
SINAY
CTP Milletvekili Abbas Sınay da konuşmasında, Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen yasanın tek kelimesine dahi dokunulmadığına işaret ederek, bunun çok yanlış olduğunu söyledi. AB Koordinasyon Merkezi’nin yasallaşması gerektiğini kaydeden Sınay, Avrupa Birliği ile 12 başlık altında başlatılan müzakerelerle ilgili hiçbir ilerleme sağlanmadığını belirtti. Sınay, personel arasında ayrımcılık öngören yasaya red oyu vereceklerini söyledi.
TAÇOY
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da konuşmasında KTHY’deki uygulamalara dönük eleştirilere değindi. KTHY’nin çok hassas bir konu olduğunu savunan Taçoy, şirketin düze çıkması ilgili herkesin bazı tavizler vereceği bir takım önlemler hazırladığını kaydetti. Taçoy, göreve geldikleri günden beri maaşların ödenmesi konusunda da gereken hassasiyeti göstermeye çalıştıklarını belirtti.
TATAR
Maliye Bakanı Ersin Tatar da konuşmasında, kimsenin ekmek parasıyla oynamak istemediklerini ancak kaynak sıkıntısı çekilen bir ülkede ihtiyaç fazlası istihdamlara son vermenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Bütçe açığının olduğu yerde tasarrufun şart olduğunu kaydeden Tatar, hükümete dönük bu yöndeki eleştirilerin haksız ve yersiz olduğunu belirtti. Bu devletin geleceği için bu acı ilacın içilmesinin şart olduğunu kaydeden Tatar, icraatlara dönük eleştirilerle esas amacın insanların hakkını aramaktan çok toplumu huzursuz etmek ve tansiyonları yükseltmek olduğunu ifade etti. Tatar, “Bin 600 kişiyi bir imzayla sokağa atanların vicdanı o zaman neredeydi?” dedi.
Maliye Bakanı Tatar’ın konuşması sırasında genel kurulda gergin anlar da yaşandı. Tatar’ın konuşması zaman zaman milletvekillerinin müdahaleleriyle kesildi ve konuşma karşılıklı atışmalara dönüştü.
Genel kurul, tartışmaların sertleşmesi üzerine, çalışmalarına 15 dakika ara verdi.
SOYER
Meclis Genel Kurulu, yaşanan gerginlik nedeniyle verilen 15 dakikalık aradan sonra, saat 14.25’de yapılan yoklamanın ardından Dışişleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Değişiklik Yasası’nı görüşmeye devam etti. Genel Kurul, Orams Davası’yla ilgili olarak oluşturulan Meclis Araştırma Komitesi’nin 7 üyeden oluşmasıyla ilgili Meclis Başkanlığı kararını onayladı.
CTP Genel Başkanı Soyer verilen aradan sonra yeniden söz alarak Meclis’te belirli noktalarda tartışma olmasının normal olduğunu, ancak bunun, eleştiri yapılacak diye bazı gerçeklerin göz ardı edilerek insanlara hakaret edilmesinin doğru olmadığını söyledi.
“Kamu görevlilerinin 17 bin olan sayının 12 bine indirileceğini söyledikten sonra, CTP döneminde alınanlar işten atılarak ‘seçim sonrası sizleri alacağız’ diyerek oy avcılığına çıkılması doğru değildir” diyen Soyer, bu yapılanın halkın içinde söylenen sözler olduğunu, bu gerçeği ortaya çıkardıkları için Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın “celallendiğini, buna hakkı olmadığını” savundu. Soyer, Ercan Havalimanı gümrüksüz satış mağazalarında altı yıldan beri çalışan bayanların güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek hükümet tarafından havalimanına girişinin yasaklandığını ifade ederek, buna gerekçe olarak söz konusu bayanların baba ve annesinin Kürt olmasının gösterilmesinin kabul edilemeyeceğini kaydetti.
TANCER
DP Milletvekili Mehmet Tancer ise konuşmasında, işine son verilen insanların durumunun zor olduğunu anlatarak, böyle bir insanın kendisine bu sabah itibarıyla şikayette bulunduğunu belirtti. Tancer, ülkede yüzde 9 ile mevduat toplayan bankaların yüzde 42 faiz ile borç vermesinin kabul edilemeyeceğini anlatarak, buna bir de üç ayda bir faiz kapitalizesi eklenince ortaya çıkan manzaranın inanılmaz olduğunu kaydetti. Mehmet Tancer, partisinin Dışişleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Değişiklik Yasası’na olumlu oy vereceğini kaydetti.
KAŞİF
Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, sabahtan beri yapılan konuşmalarda seçim vardır anlayışıyla konuşulduğunu anlatarak, eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer’in iddia ettiği gibi adli tıp raporunun gelmemesi durumunun söz konusu olmadığını söyledi. Kaşif, adli tıp raporunun ilgili birim tarafından açıldığını, beklenen sonuç çıkmadığı için adli tıpa yeni sorular sorulduğunu anlatarak, yargı sürecinde olan bir konuda daha fazla konuşmayacağını belirtti. Ahmet Kaşif, kendisinin Sağlık Bakanı olduğu dönemde onosit (yumurta toplama) operasyonlarının sınırsız yapıldığını anlatarak, bunu önlemek amacıyla gerekli düzenleme yapılana kadar bunu yasakladıklarını söyledi.
|